KIA LANI S 4,8-ODSTOTNIM TRŽNIM DELEŽEM V EVROPI


 

Lani v Evropi prodanih 542.423 vozil Kia, 7,9 % več kot v letu 2021
Prodajo spodbudili med kupci dobro sprejeti Kiini elektrificirani modeli

25.1.2023

Po novih podatkih, ki jih je objavilo Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA), je Kia v letu 2022 v Evropi (Kia sem šteje države članice EU, EFTA in Združeno kraljestvo) dosegla nov rekordni tržni delež, ki je znašal 4,8 % vseh prodanih osebnih avtomobilov na trgu. To je 7,9-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim rekordnim deležem znamke, ki je leta 2021 znašal 4,3 %.

Kia lani v Evropi prodala 542.423 vozil, 7,9 % več kot v letu 2021
Skupna letna prodaja vozil Kia na trgih EU, EFTA in Združenega kraljestva se je povečala, saj je znamka lani prodala 542.423 vozil, kar je 7,9-odstotna rast v primerjavi s 502.677 prodanimi primerki v letu 2021.

Evropski avtomobilski trg se je lani skrčil za 4,1 % 
Kiina rast se je gibala v nasprotju z evropskim trgom osebnih avtomobilov, na katerem se je število prvič registriranih vozil v letu 2022 zmanjšalo za 4,1 %.

Prodajo spodbudili med kupci dobro sprejeti Kiini elektrificirani modeli
Kiino prodajo je okrepilo naraščajoče povpraševanje po njenih elektrificiranih modelih, ki so leta 2022 predstavljali skoraj tretjino njene prodaje v Evropi – 30,9 % (176.149 vozil).

Lansko leto je Kia zabeležila tudi več pomembnih dosežkov v posameznih državah. V Združenem kraljestvu je znamka dosegla rekordni 6,2-odstotni tržni delež in prvič presegla 100.000 prodanih vozil. Impresivna rekordna tržna deleža so zabeleženi tudi na Poljskem (8 %) in v Španiji (7,8 %), medtem ko je Kia na Nizozemskem postala najbolj prodajana znamka avtomobilov (9,7 %). Poleg tega je Kia zdaj med tremi najbolje prodajanimi znamkami na Poljskem, Švedskem, Hrvaškem, Finskem, Islandiji, Slovaškem in v Španiji.

Ceed se je s svojimi štirimi karoserijskimi različicami lani izkazal za najbolje prodajani model znamke po vsej Evropi s skupno 137.347 prvič registriranimi primerki. Rasla je tudi Sportageva prodaja (136.293 prodanih primerkov), medtem ko je bil Niro z 80.461 prodanimi primerki tretji najbolje prodajani model Kie v letu 2022.

Jason Jeong, predsednik Kia Europe, je dejal: “Leto 2022 je bilo za Kio še eno izjemno uspešno leto. Dosegli smo največji tržni delež doslej, naša vse večja ponudba elektrificiranih modelov pa je prejela več nagrad in priznanj. EV6 si je na začetku leta zagotovil naziv evropski avto leta, kar je bilo prvič za korejsko znamko, letos pa mu je sledil Niro, ki je konec leta postal finalist izbora za leto 2023.”

Poleg nagrade za evropski avto leta za model EV6 je Kia lani prejela številne nagrade:
• (ZK) Kia EV6: ‘avto leta’ – What Car? 
• (Francija) Kia EV6: ‘družinski SUV’ in ‘križanec’ – Trophée de L’argus
• (Evropa) Kia EV6: Red Dot Design ‘najboljši od najboljših’ v kategoriji inovativnih izdelkov
• (Nemčija) Kia Niro EV: ‘zlati volan’ – Auto Bild
• (Španija) Kia Sportage: ‘avto leta’ – ABC 
• (Grčija) Kia Sportage: ‘grški avto leta’ – inštitut Avto leta
• (ZK): Kia: ‘proizvajalec leta’ – magazin Top Gear

V letu 2023 bo Kia še pospešila izvajanje svoje strategije, osredotočene na stranke, da bi tako postala vodilni ponudnik rešitev pametne mobilnosti. Lani je korejski velikan nadgradil svoje proizvodne in dobavne dejavnosti v Evropi, da bodo bolj odporni na prelomne svetovne dogodke in zmožni izpolniti okoljske zaveze. Te spremembe, podprte z rednimi dobavami kritičnih komponent, bodo Kii omogočile, da bo zadostila nadaljnjemu povečanju povpraševanja in zmanjšala dobavne roke.


Nazaj